Blokade kulkraftværk Aalborg sep 2016

Pressemeddelelse d. 24.09.2016 kl. 07:45

Klimaaktivister lukker kulkraftværk i Aalborg

En gruppe klimaaktivister trængte her til morgen ind på Nordjyllandsværket og blokerer nu for alt tilførsel af kul til værket.

9 Aktivister fra gruppen Klimakollektivet klatrede kl. 07:45 i morges over hegnet ind til Nordjyllandsværket og har etableret en blokade på det transportbånd der fører kul ind til værkets kedler. Aktivisterne har låst sig fast til transportbåndene og kræver værket lukket. Med bannere, hvor der med lilla og rød tekst står ”Luk værket” og ”Nul kul”, og iklædt farverige glitrende pailletter forsøger aktivisterne at vise at en grøn fremtid er meget mere festlig end en død planet. Maja Grenaa fra gruppen udtaler:

”Nordjyllandsværket er det kulkraftværk i Danmark med det aller største kulforbrug. Kul er en af de absolut største klimasyndere, alligevel har Aalborg kommune der ejer værket planer om at fortsætte med at fyre med kul helt indtil 2028. Derfor tager vi nu sagen i egen hånd og lukker ned for værket. Klimaet kan ikke vente på nølende politikere.”

Værket der tidligere var ejet af den svenske energigigant Vattenfall blev tidligere i år købt af Aalborg kommune, men med aftale om fortsat levering af kul til værket fra Vattenfall. Tannie Nyboe fra gruppen forklarer: ”Det er fuldkommen ligegyldigt at kulkraftværket overtages af kommunen, hvis den alligevel vælger fortsat at fyre med kul uden hensyn til fremtiden. De folkevalgte politikere i Aalborg kommune burde sætte borgernes fremtidige velfærd højere end kortsigtet profit.”

Aktivisterne er forberedte på at blive natten over og har både medbragt soveposer, mad og vand. Maja Grenaa fra gruppen uddyber: ”Vi kan ikke bare sidde med hænderne i lommen, mens kulkraftværkernes tårnhøje skorstene pumper tonsvis af CO2 ud i atmosfæren. Vi er nød til at handle nu, hvis vi skal afværge de værste konsekvenser af klimaforandringerne. Derfor ser vi os forpligtede til at blokere Nordjyllandsværket og kræve at Aalborg kommune lukker værket ned.”

Kontakt KlimaKollektivet

www.klimakollektivet.wordpress.com

3189 2623

info@climatecollective.org

www.facebook.com/climatecollective/ @Klimakolle

Baggrund:

Nordjyllandsværket er et af 7 centrale kraftværker i Danmark der fyrer med kul. Værket er det nyeste kulkraftværk i Danmark og er derfor det værk med den længste planlagte levetid.

Værket var tidligere ejet af det statsejede svenske energiselskab Vattenfall, menAalborg Byråd besluttede på et møde d. 22. juni 2015 at købe Nordjyllandsværket for 725 mio. kr. Investeringen er planlagt til at være betalt ud i 2028 svarende til værkets planmæssige levetid.

Ifølge Aalborg kommunes klimastrategi skal kommunen være fossilfri senest i 2050. I 2030 skal Vedvarende energi udgøre 60%, og i 2050 skal den udgøre 100% af al energiforsyning.